Ruokalaakso-verkosto

Ruokalaakso-verkostossa toimii ihmisiä tieteen, opetuksen, kehityksen ja teollisuuden aloilta. Haluatko yrityksesi osaksi yhteistyöverkostoa? Ota yhteyttä!

Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkosto

Ruokalaakso on myös osa Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkostoa, joka tukee laaja-alaisesti ruokasektorin toimintaa ja kehittämistä.

Yhteistyöverkoston ydintoimijat ovat Itä-Suomen yliopisto (ravitsemustieteet), Savonia-ammattikorkeakoulu (ruokaliiketoiminnan vahvuusala), kehitysyhtiö SavoGrow’n elintarviketoimiala, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ysao) sekä ProAgria.

Lisäksi Pohjois-Savon ruokasektorilla toimii muita osaajia.

Verkostomme tarjoaa tutkimus-, kehitys-, opetus- ja asiantuntijapalveluita alkutuotannosta (marjojen ja kasvien tuotanto, maidon ja lihan tuotanto, kalan viljely) lähi- ja luomuruoan käytön tukemiseen, kiertotalouden, vastuullisuuden, ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen huomioimiseen ruokaketjussa sekä elintarvikkeiden kehitykseen ja jalostukseen.

Palvelut, jalostus, tuotteistus

Edellä mainittuihin liittyen verkostostamme löytyy testaus- ja pilotointialustoja, kuten huuhtouma- ja pintavalumasimulaattori, lysimetrikenttä, biokaasututkimusalusta, urban farming -viljelyalustat, marjanviljelyn koetila, CowLab-tutkimusnavetta, Savon eläinsairaala, opetuskeittiöt, tuotekehitys- ja kuluttajatestitilat sekä kliininen ja elintarviketutkimuslaboratorio.

Pohjois-Savon yhteistyöverkoston toimintaa

  • Pitkäjänteisellä kehittämistyöllä Pohjois-Savosta gastronomian ja ruokamatkailun kärkialue 2020 (lue lisää)
  • Food Learning Export Network Ruokaketjun koulutus­vientiverkosto (lue lisää)
  • Tila-, laite- ja prosessisuunnittelupalvelusta apua elintarvikeyrityksen investointiin (lue lisää)
  • Uupuneet paristot tuottavat virtaa kasvinviljelyyn (lue lisää)
  • Kirjolohi ui rypsiöljylläkin – ekologista, taloudellista ja terveellistä (lue lisää)
  • Tarpeiden ja osaamisen kohtauttamista Ruokalaaksossa (lue lisää)
  • Mustaherukasta tuotekehityksen ja tutkimuksen kautta terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi (lue lisää)
  • Suolistomallin mahdollisuudet tuotteiden terveyshyötyjen todentamisessa (lue lisää)

Yhteyshenkilöt

Alkutuotanto: Mikko Järvinen, mikko.jarvinen@luke.fi

Elintarvikkeet: Henna Lehikoinen, henna.lehikoinen@savonia.fi

Patrik Lahtisen ravitsemustieteen Pro gradu -työ Mikromuovit elintarvikkeissa valmistui toukokuussa 2020. Työ tehtiin Itä-Suomen yliopistolla (UEF) hyödyntäen Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön elintarvike- ja ravitsemusosaamista ja SIB Labs -yksikön mikromuovitutkimusosaamista. Pro...

Opiskelijayhteistyötä on ylläpidetty aktiivisesti Ruokalaaksossa, ja opiskelijaprojekteja sekä opinnäytetöitä on tehty eri muodossa Ruokalaakson eri toimenpiteisiin liittyen. Kaksi Pro Gradu –tutkielmaa on jo valmistunut Itä-Suomen yliopiston puolelta, ja yksi opinnäytetyö on...

Yhteistyössä Pohjois-Savon liiton Verha-hankkeen ja ELY-Keskuksen sekä Itä-Suomen yliopiston ja Ruokalaakson asiantuntijoiden kanssa on syntynyt lyhyt esittelyvideo Pohjois-Savon elintarvikealan osaamisesta ja raaka-aineista. Alueen yrityksistä kuvauksiin osallistui Pakkasmarja, Metsäpellon mansikat sekä...

Ruokasektorin ekosysteemit ja klusterit – Miten kohti koordinoitua yhteistyötä? Ruokalaakso järjestää tiistaina 22.9.2020 klo 13:00 - 15:30 ekosysteemitilaisuuden "Ruokasektorin ekosysteemit ja klusterit – Miten kohti koordinoitua yhteistyötä?". Tilaisuuden tavoitteena on lisätä...

Kuopio Living Lab –palvelun tarjonta laajenee kuluttajatutkimuspalveluihin, joita toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun organisoimana oppilaitoksen tiloissa pitkään toimineen sovelletun tutkimuksen yksikön kautta. Kuluttajatutkimusten avulla yrityksellä on mahdollisuus saada arvokasta tietoa esimerkiksi tuotteiden kehitysprosesseissa...

 Webinaarivartti: Vaihtoehtoisia teknologioita elintarviketurvallisuuden parantamiseen Ruokalaakso järjesti torstaina 4.6. webinaarivartin "Vaihtoehtoisia teknologioita elintarviketurvallisuuden parantamiseen". Webinaarissa esiteltiin kolme vaihtoehtoista teknologiaa: kuivajääpuhdistus, ultraviolettisäteilytys (UV-C), sekä korkeapaineprosessointi (High Pressure Prosessing, HPP). Asiantuntijana elintarviketeknologi Tommi...

Toukokuun 2020 uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille. Ruokalaakson uutiskirje ilmestyy noin kahden kuukauden välein ja kertoo Ruokalaakson kuulumisista, ajankohtaisista asioista sekä tulevista tapahtumista. Tsekkaa, mistä toukokuun uutiskirjeessä on kerrottu tai...

Ruokalaakson ensisijainen tavoite on luoda aktiiviseen yhteistyöverkostoon pohjautuva toimintamalli Pohjois-Savon elintarvikesektorin kehittämiselle. Vuoden 2019 aikana selvitimme hankkeen jälkeisen (2021-) toimintamallin muotoa ja sisältöä haastattelemalla yrityksiä ja muita toimijoita sekä vertailemalla...