Ruokalaakso on osa Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkostoa, joka tukee laaja-alaisesti ruokasektorin toimintaa ja kehittämistä.
Yhteistyöverkoston ydintoimijat ovat Itä-Suomen yliopisto (ravitsemustieteet), Savonia-ammattikorkeakoulu (vastuullisen ruokatuotannon painoala), kehitysyhtiö SavoGrow’n elintarviketoimiala, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ysao) sekä ProAgria.
Verkostomme tarjoaa tutkimus-, kehitys-, opetus- ja asiantuntijapalveluita alkutuotannosta (marjojen ja kasvien tuotanto, maidon ja lihan tuotanto, kalan viljely) lähi- ja luomuruoan käytön tukemiseen, kiertotalouden, vastuullisuuden, ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen huomioimiseen ruokaketjussa sekä elintarvikkeiden kehitykseen ja jalostukseen.
Edellä mainittuihin liittyen verkostostamme löytyy testaus- ja pilotointialustoja, kuten huuhtouma- ja pintavalumasimulaattori, lysimetrikenttä, biokaasututkimusalusta, urban farming -viljelyalustat, marjanviljelyn koetila, CowLab-tutkimusnavetta, Savon eläinsairaala, opetuskeittiöt, tuotekehitys- ja kuluttajatestitilat sekä kliininen ja elintarviketutkimuslaboratorio.
Alkutuotanto: Mikko Järvinen, mikko.jarvinen@luke.fi
Elintarvikkeet: Jenni Lappi, jenni.lappi@savonia.fi