03 joulu Tiedote 3.12.2025 FOODNUTRI-hanke palkittiin Avoimuuden edistäjä -palkinnolla
Pohjois-Savon alueellinen FOODNUTRI-hanke on palkittu vuoden Avoimuuden edistäjä -palkinnolla Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä Helsingissä 3.12.2025. Palkinto myönnetään vuosittain ryhmille, jotka työllään edistävät avoimia tieteellisiä käytäntöjä ja toimivat esimerkkinä muille.
FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta
Avoimuuden edistäjä -palkinto myönnettiin Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteiselle FOODNUTRI: kansallisen infrastruktuurihankkeen jalkauttaminen Pohjois-Savon alueelle-hankkeelle. Pohjois-Savon alueellinen FOODNUTRI-hanke on Pohjois-Savon liiton ja Euroopan unionin osarahoittama. Hanke on myös osa laajaa kansallista FOODNUTRI-tutkimusinfrastruktuuria, joka tarjoaa laaja-alaisen infrastruktuurin ruoan ja ravitsemuksen sekä koko ruokajärjestelmän kehittämisen tueksi.
Avoimet digitaaliset työkalut aikuisille
Hankkeessa kehitettiin avoimet, kaikille saatavilla olevat verkkopalvelut, jotka tukevat ravitsemusterveyttä:
- Ravitsemusnavigaattori – työkalu, jonka avulla aikuinen voi arvioida ruokailutottumuksensa suhteessa ravitsemussuosituksiin tieteellisesti validoidun Ruokavalioindeksin avulla.
- Ravitsemuspolku – sivusto, joka tarjoaa vinkkejä, harjoituksia ja tietoa ruokavaliomuutoksen tueksi.
Uusia tutkimusmenetelmiä ja osallistavaa toimintaa
– Avoimuus on ollut keskeinen arvo hankkeessamme alusta alkaen. Olemme sitoutuneet läpinäkyvään viestintään, osallistavaan työskentelytapaan ja tiedon jakamiseen niin tutkimusyhteisön kuin kansalaisten kesken, kertoo professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta. – Tulevaisuudessa myös esimerkiksi kunnat ja hyvinvointialueet voivat hyödyntää kerättyä dataa terveyden edistämisen tukena entistä tehokkaammin.
Hankkeessa on kehitetty myös laaja-alaisesti ruoan suolistovälitteisten terveysvaikutusten tutkimusmenetelmiä, joiden avulla voidaan syvällisesti ymmärtää ruoan, sen komponenttien ja rakenteiden vaikutuksia ihmisessä. Käyttäjälähtöisen tiedonkeruun malleja kehitettiin myös. Näiden menetelmien avulla päästään lähemmäksi kuluttajan arkea ja hänen kokemuksiaan uudenlaisista kasvipohjaisista ruuista.
– Tämä tunnustus ja kiitos kuuluu kaikille hankkeen yhteistyökumppaneille, osallistujille ja tukijoille, Kolehmainen kiittää.
Miksi avoin tiede on tärkeää?
Avoin tiede edistää läpinäkyvyyttä, saavutettavuutta ja yhteistyötä tieteessä. Sen tavoitteena on varmistaa, että tieteellinen tieto on avoimesti saatavilla ja uudelleenkäytettävissä kaikille. Avoin tiede lisää tutkimustiedon hyödynnettävyyttä yhteiskunnassa ja tukee tietoon perustuvaa päätöksentekoa.
Miten Avoimuuden edistäjä -palkinto jaetaan?
Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ohjausryhmä valitsee palkinnonsaajat vuosittain avoimessa haussa esiin nousseista ehdokkaista. Palkintojen koordinoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Lisätietoja:
Marjukka Kolehmainen
Professori
Itä-Suomen yliopisto
Sähköposti: marjukka.kolehmainen@uef.fi
Puhelinnumero: 0403553617
Henna Lehikoinen
TKI-asiantuntija
Savonia-ammattikorkeakoulu
Sähköposti: henna.lehikoinen@savonia.fi
Puhelinnumero: 044 785 6021
Kirsikka Aittola
TtT, kehittäjä
Itä-Suomen yliopisto
sähköposti: kirsikka.aittola@uef.fi
Kuva: FOODNUTRI – kansallisen infrastruktuurihankkeen jalkauttaminen Pohjois-Savon alueelle, päätösseminaari 25.11.2025 Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella, kuvaaja Ida Tikkanen
Kuvassa:
takarivi vasemmalta: Moona Partanen (UEF), Johanna Roponen (UEF, Iiro Välimaa (Savonia)
eturivi vasemmalta: Maria Lankinen (UEF), Henna Lehikoinen (Savonia), Kirsikka Aittola (UEF), Johanna Kantala (Savonia) ja Jesse Honkanen (Savonia)
Kuvasta puuttuvat Marjukka Kolehmainen (UEF), Carlos Gomez Gallego (UEF), Valeria Iannone (UEF) ja Elina Järvelä-Reijonen (UEF, vanhempainvapaalla).

