Ruokalaakso

Tarina

Keväällä 2017 pohjoissavolainen emeritusprofessori istui kannon nokassa esi-isiensä maisemissa Haminalahden kukkulalla. Hän katseli järvimaisemaa partaansa haroen ja kiitollisena siitä, miten hyvin nämä seudut soveltuvat puhtaaseen ja kestävään marjanviljelyyn ja maidontuotantoon. Ne ovat luoneet väestön elinvoimaisuuden pohjaa, unohtamatta hyvin menestynyttä juomateollisuutta. Ja onhan alueella vahvaa, korkeatasoista osaamista etenkin ravitsemus- ja elintarviketieteissä sekä innovaatiojohtamisessa, kaupallistamisessa, kuluttajatutkimuksissa, tuotekehityksessä ja muotoilussa. Harmi vain, että savolaiset ovat pitäneet taitonsa piilossa niin, että hädin tuskin naapuritkaan tietävät toistensa osaamisesta… Vaikka onhan meillä toki puutteitakin, emeritus hymähti. Elintarviketeknologinen osaaminen alueella on aika heikkoa, lähinnä koulutuksen puutteen vuoksi, mistä johtuen yrityksillä ei ole osaavaa työvoimaa tukemassa tuotekehitystä laitteiden, koneiden ja prosessien suhteen. Näille heikkouksille pitäisi kyllä tehdä jotakin, jotta elintarvikealan asema säilyy ja kehittyy jatkossakin.

Olisihan se hyvä, jos osaaminen ja palvelut olisivat keskitettyjä niin, että myös yhteistyötä pohtivat uudet kumppanit löytäisivät helposti oikeat osaajat. Ja vanhatkin kumppanit muistaisivat taas tarpeen tullen, kenen kanssa ovat olleet tekemisissä! Ja voisihan se tieto ja osaaminen hieman lisääntyäkin, kun tehtäisiin yhdessä ja jaettaisiin osaamista. Voisi syntyä jokin uusi idea tai innovaatiokin!

Emeritus päätti puhua avoimesti ajatuksistaan alueen vahvojen organisaatioiden edustajille. Ja eipä aikaakaan, kun hänen ideansa oli jalostunut sille tasolle, että yliopisto, ammattikorkeakoulu ja paikallinen kehitysyhtiö löivät hynttyyt yhteen ja lähtivät yhdessä rakentamaan Ruokalaaksoa.